nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Olej rzepakowy


Nazwa łacińska: Oleum Rapae
Synonimy: Rapae oleum
Opakowanie: 100g, 250g, 450g, 800g
Numer pozwolenia: 13595
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean: 100 g - 5909990067862
250 g - 5909990067879
450 g - 5909990067886
800 g - 5909990067893
 
Wymagania: Ph. Eur. V
Opis:

Jasnożółty lub żółty, przezroczysty olej o nikłym swoistym zapachu i przyjemnym smaku.

Zastosowanie:
Olej rzepakowy należy do grupy olejów tłustych (olea pinguia) nieschnących. Jest olejem rafinowanym otrzymywanym z nasion uprawianych odmian kapusty rzepak – Brassica napus Linnè var. oleifera De Candollelub nasion kapusty rzepy (rzepik) – Brassica rapa subsp. rapa Linnè var oleifera De Candolle, należących do rodziny kapustowatych – Brassicaceae Burnett, zwanej dawniej rodziną krzyżowych – Cruciferae Juss.
 
Poza lecznictwem olej rzepakowy jest stosowany m.in. w przemyśle spożywczym oraz jako paliwo ekologiczne.
 
Olej rzepakowy przeznaczony do celów farmaceutycznych spełnia surowe wymogi farmakopelane.
W jego skład wchodzą glicerydy kwasów tłuszczowych: kwasu olejowego (czyli kwasu cis-oktadek-9-enowego), kwasu linolowego [~ 20 %] (czyli kwasu cis-9,12-oktadekadienowego), kwasu erukowego (czyli kwasu cis-13-dokozenowego), kwasu mirystynowego (czyli kwasu tetradekanowego), kwasu palmitynowego (czyli kwasu heksadekanowego), kwasu stearynowego (czyli kwasu oktadekanowego), kwasu arachidowego (czyli kwasu eikozanowego), kwasu behenowego (czyli kwasu dekozanowego) oraz innych kwasów. Ponadto występują niezestryfikowane, wolne kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, karotenoidy, oraz inne związki.
 
Oddziaływanie oleju rzepakowego na ustrój ludzki jest związane głównie z obecnością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów tłuszczowych, które są materiałem budulcowym błon komórkowych. Wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i naczyń krwionośnych. Korzystny wpływ wykazują wobec układu odpornościowego, układu nerwowego. NNKT nasilają procesy przemiany materii. Z tego powodu olej ten bywa stosowany doustnie w celach profilaktyki prozdrowotnej. Pod względem właściwości podobny jest w pewnym stopniu do oleju z oliwek – Oleum Olivae FP II (syn. Oleum Olivarum).
 
Olej rzepakowy zastosowany miejscowo na skórę i błony śluzowe wykazuje działanie osłaniające - rozmiękczające (resolutivum). Używany (tylko pomocniczo!) jako środek natłuszczający w różnych chorobach skóry, zwłaszcza z objawami przesuszenia, m.in. prurigo, psoriasis, acrodermatitis enteropathica etc.
Stosowany w praktyce farmaceutycznej jako rozpuszczalnik (roztwory olejowe), także jako składowa różnorodnych preparatów stosowanych w dermatologii i kosmetycznych. Ponadto wyjałowiony olej rzepakowy jest używany w przemyśle farmaceutycznym - produkcja olejowych roztworów przeznaczonych do wstrzyknięć.
 
Oleum Rapae jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów farmaceutycznych w praktyce receptury aptecznej.
Sporządza się postacie leku do użytku zewnętrznego (pro usu externo). Stosowany jako rozpuszczalnik (solvens) dla roztworów olejowych, tzw. „olejów leczniczych” (solutiones oleosae) - np. roztworów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Składowa mazideł olejowych (olimenta), emulsji (emulsiones medicinales), maści, kremów i past (unguenta, cremores et pasta) oraz wlewek doodbytniczych (enema).
Często łączony z innymi surowcami, np. z Oleum Jecoris Aselli, Oleum Amygdalarum dulcium, Oleum Sojae, Cholesterolum, Cera alba et Cera flava, Cetaceum, Vaselinum album, Vaselinum flavum, Colophonium, Retinolum palmitinicum, Tocopherolum aceticum, Linomag liquidum etc.
 
Olej rzepakowy jest składową preparatów galenowych i innych ze stałym składem, m.in.
 
-          Oleum Camphoratum FP VI
-          Unguentum leniens FP VI
-          Emplastrum Meliloti FP VI
-          Oliva salicylata (syn. Solutio oleosae Acidi salicylici)
-          Krem ochronny tłusty (skład: Oleum Rapae 50 cz., Lanolinum 50 cz.)
-          Krem ochronny z tiosiarczanem sodowym B (skład: Lanolinum 50 cz., Oleum Rapae 22,5 cz., Oleum Ricini 22,5 cz., Natrium thiosulfuricum 5 cz.)
Karta charakterystyki: Oleum_Rapae.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.