nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Olejek mięty pieprzowej


Nazwa łacińska: Oleum Menthae piperitae
Synonimy: Menthae piperitae aetheroleum, Aetheroleum Menthae piperitae
Opakowanie: 25ml
Numer pozwolenia: IL-4313/LN
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean: 25 ml - kod: 5909990679294
Wymagania: FP V
Opis: Bezbarwna, jasnożółtawa lub z odcieniem zielonawym ciecz o charakterystycznym, mentolowym, orzeźwiającym zapachu oraz piekąco-chłodzącym, lecz nie gorzkawym smaku.
Zastosowanie:
Olejek mięty pieprzowej otrzymywany jest w wyniku destylacji z parą wodną świeżych liści lub kwitnącego ziela mięty pieprzowej (zwanej także miętą lekarską) – Mentha piperita Linnè; gatunku byliny należącego do rodziny jasnotowatych – Lamiaceae Lindl. Liść mięty pieprzowej – Folium Menthae piperitae zawiera ok. 1,5 % olejku eterycznego.
 
Olejek mięty pieprzowej przeznaczony do celów leczniczych – spełniający wymogi farmakopealne zawiera min. 50 % mentolu w postaci wolnej (jako izomer o konfiguracji absolutnej 1S,3R,4R – wykazujący najsilniejsze działanie terapeutyczne) oraz w postaci związanej (m.in. walerianian mentolu, octan mentolu). Ponadto w olejku mięty pieprzowej występują: mentofuran, menton, menten, felandren, α-pinen, cyneol (czyli eukaliptol), piperyton, jasmon, L-limonen, D-sabinen, kamfen, kadinen, β-kariofilen, garbniki, flawonoidy oraz (w bardzo niewielkich ilościach) kwas askorbinowy, karotenoidy, rutyna, apigenina, betaina, kwasy: oleanowy (czyli kwas 3β-hydroksy-olean-12-en-28-owy) i ursulowy (czyli kwas 3β-hydroksy-ursan-12-en-28-owy) – odpowiadające za działanie przeciwbakteryjne oraz inne związki.
 
Poza lecznictwem olejek mięty pieprzowej stosowany jest szeroko w przemyśle spożywczym, cukierniczym, tytoniowym oraz perfumeryjnym. Dawniej, w starożytnym Egipcie przetwory z liści mięty, w tym olejek eteryczny był stosowany w procesie balsamowania.
 
Bogaty skład chemiczny olejku mięty pieprzowej zapewnia wielokierunkowe działanie terapeutyczne. Zastosowany per os wykazuje działanie wiatropędne, rozkurczające mięśnie gładkie (spasmolyticum), pobudzające procesy trawienia (stomachicum), żółciopędne (cholagogum), wykrztuśne (expectorans) oraz słabe przeciwbólowe (analgeticum). W postaci nieprzetworzonej wewnętrznie stosowany jest rzadko – w ilości jednorazowej 0,05 ml – 0,2 ml, często natomiast w specyfikach jako carminativum. Wskazaniami do podawania wewnętrznego olejku mięty pieprzowej są m.in.: stany spastyczne przewodu pokarmowego, wzdęcia, kolka jelitowa, choroby wątroby i dróg żółciowych, pomocniczo (mieszanki) w tzw. „mokrym kaszlu” etc.
 
Olejek mięty pieprzowej zastosowany miejscowo wywiera działanie terapeutyczne głównie dzięki zawartości mentolu, garbników oraz kwasów: oleanowego i ursolowego. Wykazuje działanie typowe dla mentolu: podrażnia zakończenia czuciowe receptorów zimna (irritantia) wywołując na skórze i błonach śluzowych uczucie schłodzenia. Zmniejsza także wrażliwość innych zakończeń czuciowych i działa słabo znieczulająco miejscowo (anaesthetica localia). Wykazuje również działanie przeciwświądowe (antipruriticum), przeciwbakteryjne (becteriostaticum), odwaniające (desodorantia) oraz przeciwpasożytnicze (antiparasiticum).
Stosowany w chorobach skóry przebiegających z uczuciem swędzenia, pieczenia, pokrzywką. W nerwobólach, bólach głowy, bólach reumatycznych przynosi subiektywne odczucie zniesienia bólu. Także w stomatologii, w laryngologii (stany zapalne błon śluzowych gardła i nosa). Nie należy stosować olejku mięty pieprzowej zewnętrznie per se!
 
Stanowi składnik wielu preparatów złożonych, rzadko natomiast jest stosowany samodzielnie w preparatach prostych. Dodawany do wielu preparatów dermatologicznych (adiuvans), kosmetycznych (kremy, mleczka, toniki), oraz innych specyfików (tabaczki, aerozole, sztyfty donosowe i inne).
Ponadto olejek mięty pieprzowej jest stosowany bardzo często jako corrigens dla wielu postaci leków (korygowanie smaku i zapachu form farmaceutycznych) oraz w aromaterapii, balneoterapii i inhalacjach.
 
Oleum Menthae piperitae jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej.
Sporządza się postacie leków do użytku wewnętrznego (pro usu interno) oraz do użytku zewnętrznego (pro usu externo). 
Z preparatów do podawania doustnego należy wymienić roztwory kropli (guttae) z dodatkiem olejku, zawierających jako rozpuszczalnik alkohol etylowy. Częściej jednak wewnętrznie stosuje się inne preparaty zawierające olejek mięty pieprzowej, takie jak: woda miętowa lub krople miętowe
Spośród preparatów do użytku zewnętrznego zawierających olejek mięty pieprzowej należy wymienić: roztwory alkoholowe (solutiones spirituosae) o stężeniu 1 % - 5 % ; maści (unguenta) oraz mazidła (linimenta) w różnym zakresie stężeń : od 0,05 % do 30 % ! Sporządza się także kompozycje z innymi olejkami - przeznaczone do aromaterapii. Także w małych ilościach jako substancja poprawiająca smak i nadająca świeży, orzeźwiający zapach: płyny do płukania jamy ustnej i gardła - collutoria, proszki do przygotowywania płukanek jamy ustnej - pulveres ad gargarismae i innych postaci leku recepturowego.
Często przyrządza się preparaty złożone z innymi surowcami, np. z Oleum Lavandulae, Oleum Eucalypti, Oleum Juniperi, Oleum Calami, Oleum Carvi, Oleum Rosmarini, Oleum Terebinthinae, Oleum Pini silvestris, Oleum Foeniculi, Extractum Thymi fluidum, Papaverinum muriaticum, Tinctura Chelidonii, Mentholum, Methylum salicylicum, Thymolum, Camphora, Oleum Paraffini, Tinctura Capsici, Spiritus Camphoratus, Oleum Camphoratum etc.
 
Olejek miętowy wchodzi w skład preparatów galenowych i innych ze stałym składem, m.in.:
 
-          Spiritus Menthae piperitae FP III
-          Aqua Menthae piperitae FP III
-          Tinctura Menthae piperitae FP VI.
Karta charakterystyki: Oleum_Menthae_piperitae.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.