nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Olejek eukaliptusowy


Nazwa łacińska: Oleum Eucalypti
Synonimy: Eucalypti aetheroleum, Aetheroleum Eucalypti,
Opakowanie: 25ml
Numer pozwolenia: IL-4312/LN
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:     25ml – kod: 5909990689972

Wymagania: FP V
Opis: Bezbarwna lub żółtawa ciecz, niekiedy zabarwiona zielonawo, o swoistej, przyjemnej woni cyneolu oraz ostrym, chłodzącym smaku.
Zastosowanie:
Olejek eukaliptusowy otrzymywany jest w wyniku destylacji z parą wodną świeżych liści i ulistnionych gałązek roślin z rodzaju Eucalyptus, głównie eukaliptusa gałkowego (zwanego także rozrębem gałkowym) - Eucalyptus globulus Labillardière, należącego do rodziny mirtowatych – Mirtacae; drzewa występującego w stanie dzikim m.in. w Australii, Tasmanii i niektórych wyspach Oceanii oraz dzięki uprawom także w Afryce północnej, Europie południowej, Ameryce południowej, Ameryce północnej oraz w Rosji. 
Eukaliptus gałkowy jest zwany niekiedy „drzewem gumowym”; jego liście zawierają zazwyczaj od 1 % do 2,5 % olejku eterycznego.
 
Głównym składnikiem olejku eukaliptusowego jest eukaliptol, zwany także cyneolem (czyli 1,3,3-trimetylo-2-oksybicyklo[2,2,2]octan). Zawartość tego związku jest zmienna, zależna od gatunku rośliny z której pochodzi olejek – wynosi 70 % - 85 % (nawet do 95 %). Ponadto w olejku występują: pinen (czyli (1S,5S)-2,6,6-trimetylobicyklo[3.1.1]hept-2-en), terpineol (czyli 2-(4-metyl-3-cyklohexenyl)-2-propanol), kamfen, aldehyd masłowy, aldehyd walerianowy, aldehyd kapronowy, etanol, alkohol amylowy, alkohol izoamylowy oraz inne alkohole. [Olejek eukaliptusowy pozyskiwany z innych odmian eukaliptusa, np. Eucalyptus citrodora zawiera także inne składniki, m.in. cytroneal, cytronealol, geraniol, piperyton, α-felandren.]
 
Zawarty w olejku eukaliptusowym cyneol (eukaliptol) drażni błony śluzowe oskrzeli, wzmagając czynność wydzielniczą dróg oddechowych. Przywraca prawidłowe funkcjonowanie aparatu migawkowego oraz udrażnia zatoki. Wykazuje działanie wykrztuśne (expectorans).
Olejek eukaliptusowy odznacza się bardzo silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi, w tym w stosunku do Viribio, Staphylococcus et Streptococcus, również w stosunku do bakterii opornych na działanie antybiotyków. Użyty wewnętrznie (w ilości 3-4 kropli na dobę) wykazuje działanie żółciopędne (cholagogum), moczopędne (diureticum), rozkurczowe (spasmolyticum), przeciwrobacze (anthelminticum) oraz słabe uspokajające (sedativum).
Stosowany w formie wziewań w przewlekłych stanach zapalnych dróg oddechowych, infekcjach jamy ustnej, gardła, krtani oraz oskrzeli.
 
Olejek eukaliptusowy zastosowany miejscowo wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwgnilne i drażniące. Niszczy bakterie, wirusy i roztocza. Ponadto działa odwaniająco. Stosowany w leczeniu chorób skóry, m.in. w acne, psoriasis, mycosis.
Stosowany także jako rubefaciens w przewlekłych stanach reumatycznych, bólach stawowo-mięśniowych, bólach pourazowych.
Także w leczeniu trudnogojących się ran (zwłaszcza w postaci słynnych dawniej - płynu i pomady Menciere’a) oraz w balneoterapii i aromaterapii.
 
Olejek eukaliptusowy może być także zastosowany jako corrigens smaku i zapachu różnych form preparatów farmaceutycznych.
 
Oleum Eucalypti stanowi surowiec farmaceutyczny przeznaczony do wytwarzania preparatów farmaceutycznych w zakresie receptury aptecznej.
Sporządza się preparaty do użytku zewn. (ad usum externum): dodatek w ilości 0,25 % - 5 % do maści (unguenta), kremów (cremores), żeli (gelata) oraz mazideł (linimenta) o działaniu rozgrzewającym oraz przeciwreumatycznym. Także jako składowa do przyrządzania kompozycji preparatów stosowanych do inhalacji z parą wodną oraz jako corrigens innych zestawień recepturowych.
 
Olejek eukaliptusowy jest łączony w praktyce recepturowej z wieloma innymi surowcami, np. z Camphora, Mentholum, Thymolum, Tinctura Capsici, Tinctura Veratri, Balsamum peruvianum, Jodoformium, Guaiacolum, Oleum Thymi, Oleum Pini silvesteris, Oleum Menthae piperitae, Oleum Terebinthinae, Oleum Hyoscyami, Oleum Juniperi, Oleum Sinapis, Spiritus formicicus, Ammonium hydricum dilutum, Chloroformium, Aether sulfuricus, Oleum Sojae, Methylium salicylicum,
 
Olejek eukaliptusowy jest składową preparatów galenowych i innych ze stałym składem, m.in.:
 
-          Gargarisma prophylacticum FP VI
-          Liquor et unguentum Menciere.
Karta charakterystyki: Oleum_Eucalypti.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.