nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Olejek anyżowy


Nazwa łacińska: Anisi aetheroleum
Synonimy: Oleum Anisi, Aetheroleum Anisi
Opakowanie: 25ml
Numer pozwolenia: IL-3856/LN (Caelo)
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean: 25ml – kod: 5909994385610
Wymagania: FP VI
Opis: Bezbarwna lub żółtawa ciesz, bądź krystaliczna masa o charakterystycznym anetolowym zapachu.
Zastosowanie:
Olejek anyżowy jest otrzymywany w wyniku destylacji z parą wodną dojrzałych owoców biedrzeńca anyżu – Pimpinella anisum L. z rodziny selerowatych (czyli baldaszkowatych) – Apiaceae, syn. Umbelliferae. Zawartość olejku w owocu anyżu – Fructus Anisi, wynosi od 2 – 3 %.
 
Głównym składnikiem olejku anyżowego jest trans-anetol, czyli: p-alliloanizol, trans-1-metoksy-4
-(1-propenyl)benzen
- do 90 %, metylochawikol ~ 10 %, aldehyd anyżowy - max. 3,5 %. Ponadto w niewielkich ilościach: kwas anyżowy (czyli kwas kwas 4-metoksybenzoesowy), keton anyżowy, dwuanetol, dianizoina, leukoantocyjany, tłuszcze, białka, cukry i wiele innych związków.
 
Olejek anyżowy podany doustnie per se lub w przetworach wchłania się w jelicie cienkim, a wydala przez drogi oddechowe. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, drażni błony śluzowe żołądka, działa spazmolitycznie i wiatropędnie. Powoduje zwiększoną aktywność wydzielniczą błon śluzowych (mucosa) gardła, krtani i tchawicy oraz wzmożone ruchy nabłonka rzęskowego (czyli aparatu migawkowego), działa sekretolitycznie. Ponadto olejek anyżowy wzmaga laktację.
Wewnętrznie jest stosowany jako: expectorans, spasmolyticum, carminativum, stomachicum et lactagogum, głównie w przetworach. W dużych dawkach wykazuje działanie hipotensyjne, sedatywne oraz nasenne.
 
Olejek anyżowy zastosowany miejscowo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpierwotniakowe oraz przeciwgrzybicze. Wrażliwe na działanie olejku anyżowego są także niektóre wirusy. Używany niekiedy zewnętrznie jako składowa preparatów dermatologicznych o działaniu przeciwpasożytniczym - m.in. demodecosis, pediculosis, scabies oraz przeciwgrzybiczym.
Ponadto także jako corrigens dla wielu postaci leków, jako środek odstraszający owady, również w aromaterapii (w kompozycji z innymi olejkami eterycznymi).
 
Oleum Anisi jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej.
Sporządza się głównie preparaty do użytku wewnętrznego (pro usu interno). W formie nieprzetworzonej stosowany bardzo rzadko, natomiast często w przetworach. Dodatek do mieszanek płynnych (mixturae) oraz kropli (guttae) – w kombinowanych zestawieniach recepturowych, m.in. z Kalium guajacolosulfonicum, Ephetoninum, Aethylmorphinum hydrochloricum, Methylmorphinum phosphoricum, Dihydrocodeinum bitartaricum, Tinctura Ipecacuanhae, Tinctura Asari, Aqua Foeniculi, Tinctura Saponariae, Extractum Thymi fluidum, Extractum Glycyrrhizae siccum, Sirupus Althaeae, Sirupus Pini compos.
 
Także preparaty do stosowania zewnętrznego (pro usu externo): roztwory etanolowe (solutiones spirituosae), maści (unguenta) i mazidła (linimenta) w stężeniu do 10 %.
 
Wchodzi w skład preparatów galenowych:
 
Spiritus Ammoni anisatus FP VI
Elixir Glycyrrhizae FP IV, czyli Elixir pectorale regis Daniae - Krople Króla duńskiego.
Karta charakterystyki: -


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.