nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Tiomersal


Nazwa łacińska: Thiomersalum
Synonimy: Merthiolatum, Natrium aethylhydrargyrithiosalicylicum, Merthiosalum, Thimerosalum, Mertiolat, Etylortęciotiosalicylan sodowy, Mertiosal, Timerosal
Opakowanie: 5g
Numer pozwolenia: IL-3754/ZF (Caelo)
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean: 5g – kod: 5909994375413
Wymagania: FP VI
Opis: Biały lub prawie biały, krystaliczny proszek o słabym, charakterystycznym zapachu.
Zastosowanie:
Tiomersal, czyli sól sodowa kwasu 2-etylortęciotiobenzeno-1-karboksylowego jest metaloorganicznym połączeniem rtęci.
 
Tiomersal (podobnie jak Merkurochrom, czyli Mercurochromum = Merbrominum = Natrium dibromhydroxyhydrargyrifluoresceinum oraz Phenylhydrargyrum –boricum, -nitricum, -aceticum) jest jednym z nielicznych organicznych związków rtęci stosowanych jeszcze w lecznictwie. Znaczenie tak wielu związków rtęciowych bardzo zmalało ze względu na udowodnioną toksyczność (głównie dla narządów miąższowych).
 
Podobnie jak pozostałe związki rtęci tiomersal wykazuje powierzchniowe działanie odkażające. Odznacza się działaniem bakteriobójczym (w tym prątkobójczym) oraz grzybobójczym. Związek nie daje reakcji na wolną rtęć z odczynnikami wytrącającymi metale. Nie wytrąca białka (nawet w wysokich stężeniach).
 
Tiomersal jest obecnie stosowany głównie jako substancja konserwująca w postaciach leków okulistycznych. Sporadycznie może być użyty samodzielnie w dermatologii jako antymycoticum localium, do odkażania rąk, pola operacyjnego, w ginekologii i urologii.
 
Tiomersal jest stosowany w przemyśle farmaceutycznym w celu konserwacji niektórych leków (zwłaszcza preparatów przeznaczonych do wstrzyknięć oraz szczepionek). Ponadto służy do konserwacji preparatów biologicznych. Może powodować reakcje alergiczne.
 
Związek wykazuje dużą toksyczność po przypadkowym zażyciu doustnym – stanowi zagrożenie dla życia!
 
Thiomersalum seu Merthiolatum jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów farmaceutycznych w zakresie receptury aptecznej.
Obecnie wykorzystywany jest jako środek konserwujący recepturowe krople do oczu (guttae pro usu ophtalmico) – [ roztwór K 5 ].
Bardzo rzadko sporządza się roztwory wodne (solutiones aquosae) 0,01 % - 0,02 % - jałowe, do płukania pochwy i moczowodów oraz w okulistyce; 0,1 % - do odkażania skóry oraz maści przeciwgrzybicze (unguenta) w zakresie stężeń 0,01 % - 0,1 %.
Karta charakterystyki: -


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.