nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Parafina stała


Nazwa łacińska: Paraffinum solidum
Synonimy: Paraffinum durum, Parafina twarda.
Opakowanie: 100g, 250g, 500g, 1000g, 10000g
Numer pozwolenia: 13818
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:     100 g - kod: 5909990702152
    250 g - kod: 5909990702169
    500 g - kod: 5909990702176
  1000 g - kod: 5909990702183
10000 g - kod: 5909990702190
Wymagania: FP VI
Opis: Bezbarwna lub biała, przeświecająca masa, często wykazująca strukturę krystaliczną. 
Zastosowanie:
Parafina stała pod względem chemicznym jest mieszaniną stałych węglowodorów nasyconych, o temperaturze topnienia 50°– 57° C.
 
W odróżnieniu od cerezyny ( Ceresinum, czyli rafinowanego wosku ziemnego ) parafina stała otrzymywana jest w wyniku destylacji ropy naftowej, smoły węgla brunatnego, smoły łupkowej (jako produkt uboczny) lub syntetycznie. Nazwa pochodzi od łac. parum affinis – mało powinowaty.
 
Parafina stała poza lecznictwem stosowana jest m.in. w galanterii świecarskiej, w przemyśle papierniczym, tekstylnym, lakierniczym, do wyrobu produktów impregnacyjnych.
 
Parafina stała zastosowana w postaci przetworzonej na skórę odznacza się działaniem natłuszczającym, ochronnym i zmiękczającym, tworzy film okluzyjny.
Wykorzystywana jest jako constituens do maści i kremów. Ponadto służy do wyrobu tzw. masek parafinowych oraz sztucznej wazeliny (Vaselinum artificialae). Zaletą węglowodorów alifatycznych jest ich mała reaktywność – są odporne na działanie kwasów i zasad oraz wysokiej temperatury.
 
Paraffinum solidum vel Paraffinum durum jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów farmaceutycznych w zakresie receptury aptecznej.
Jest surowcem pomocniczym, stosowanym do wytwarzania maści (unguenta), kremów (cremores), niekiedy emulsji (emulsiones) oraz innych postaci leków.
Parafina stała używana jest zawsze w połączeniu z innymi surowcami pomocniczymi, np.Cholesterolum, Oleum Paraffini, Cera alba et Cera flava, Vaselinum album et Vaselinum flavum etc.
 
Wchodzi w skład preparatów farmakopealnych i oficynalnych, np.
 
-          Unguentum Cholesteroli FP VI
-          Unguentum Paraffini
-          Unguentum Olei Jecoris Aselli FP VI.
Karta charakterystyki: Paraffinum_solidum.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.