nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Lekobaza


Nazwa łacińska: Lekobaza / Cremor Basalis
Synonimy: Basis Cremores
Opakowanie: 50g, 100g, 250g, 500g, 1000g, 4000g
Numer pozwolenia: 13657
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:     50g - 5909990644650
  100g - 5909990644667
  250g - 5909990644674
  500g - 5909990644681
1000g - 5909990644698
4000g - 5909990644704
Wymagania:
Opis: Biała, miękka, kremowa masa.
Zastosowanie:
Lekobaza jest preparatem złożonym - kremem hydrofilowym, stanowiącym mieszaninę wazeliny białej z emulgatoramikompleksowymii innymi składnikami. Zawiera w swym składzie 40 % wody oczyszczonej (Aqua purificata).
 Według systematyki podłoży maściowych lekobazaklasyfikowana jest jako amfifilowe (z gr. amphi - dwoisty), uwodnione podłoże maściowe, zawierające zarówno emulgatory o/w jak i w/o. Podłoże amfifilowe, zawierające przeciwstawne emulgatory stwarza szerokie możliwości zastosowania w praktyce receptury aptecznej.
Lekobaza jest w stanie trwale zemulgować znaczne ilości wody oraz wodnych roztworów substancji leczniczych, tworząc trwałe emulsje o/w - przy zawartości fazy wodnej 70 % i więcej oraz emulsje w/o - do 30 % zawartości fazy wodnej. Możliwe jest wprowadzenie do lekobazy łagodnych kwasów i elektrolitów.
Dużą zaletą podłoża jest jego uniwersalność. Jest w stanie trwale połączyć razem fazę wodną (np. 3 % roztwór kwasu borowego - Solutio Acidi borici 3 %) oraz solubilizat witaminy A bądź fazę olejową (np. olej lniany - Oleum Lini).
W zależności od typu emulsji - która jest szczególnym przypadkiem układu koloidalnego (może się tworzyć w rozpuszczalniku polarnym lub apolarnym) struktura miceli (agregatów sferycznych) jest odmienna (wg reguły Bancrofta).
Lekobaza znajduje zastosowanie przy wytwarzaniu kremów (cremores) o delikatnej konsystencji. Również jest jednym z podstawowych surowców tworzących trwałe, płynne emulsje - tzw. mleczka (lotiones), co stwarza szerokie możliwości wykorzystania tej postaci leku w dermatologii i kosmetologii.
Lekobaza znajduje zastosowanie przy sporządzaniu maści wielofazowych, łączących w jednym preparacie właściwości maści zawiesin i emulsji (np. układ: Acidum salicylicum, Zinci oxidum, Hydrocortisonum, Vitamunum A sol. aquossa, Rapae oleum, Vitaminum E oleos., sol. Ureae).
Służy także jako dodatek do innych maści, kremów oraz płynnych emulsji recepturowych rozwiązując trudne, nieprzewidziane problemy napotykanych niezgodności fizycznych.
Zastsowana na skórę per se lub jako podłoże złożonych, recepturowych preparatów łatwo się rosmarowuje oraz szybko wchłania. Jest podłożem zmywalnym. Nawilża i natłuszcza skórę. Dzięki zawartości wody wykazuje działanie chłodzące (efekt parowania wody). Znajduje także zastosowanie jako podłoże emulsyjne dla preparatów kosmetycznych (np. śmietanki kosmetyczne).
 
Karta charakterystyki: Cremor_Basalis.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.