nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Olej kakaowy


Nazwa łacińska: Cacao oleum
Synonimy: Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao, Tłuszcz kakaowy, Masło kakaowe.
Opakowanie: 100g, 250g, 500g, 1000g
Numer pozwolenia: 13647
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:   100 g - kod: 5909990639953
  250 g - kod: 5909990639960
  500 g - kod: 5909990639977
1000 g - kod: 5909990639984
Wymagania: FP VI
Opis: Żółte, żółtawe lub białożółte, kruche wiórki o słabym zapachu kakaowym i łagodnym smaku.
Zastosowanie:
Olej kakaowy zwany także masłem kakaowym jest tłuszczem otrzymywanym w wyniku wytłaczania na ciepło podprażonych jąder nasiennych wiecznie zielonego kakaowca właściwego (drzewa kakaowego) – Theobroma Cacao L. z rodziny zatwarowatych (Sterculiaceae).
W skład oleju kakaowego wchodzą głównie glicerydy wyższych kwasów tłuszczowych: oleopalmitynostearynowego, oleodistearynowego, oleodipalmitynowego, arachidonowego i innych oraz wolne kwasy tłuszczowe, m.in. kwas palmitynowy (czyli kwas heksadekanowy), kwas stearynowy (czyli kwas oktadekanowy), kwas oleinowy (czyli kwas cis-oktadek-9-enowy), kwas linolowy (czyli kwascis-9,12-oktadekadienowy) i inne. Ponadto w oleju kakaowym występują sterole: β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol i inne, mieszanina tokoferoli, małe ilości alkaloidów purynowych i inne związki. Olej kakaowy jest polimorficzny. Bez dostępu powietrza wykazuje dużą stabilność chemiczną.
 
Poza farmacją olej kakaowy stosowany jest w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Dawniej bywał używany jako anticonceptivum.
 
Masło kakaowe zastosowane na skórę per se lub w preparatach farmaceutycznych wykazuje działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające (emolient). Jest biozgodne ze skórą człowieka, nie powoduje alergii kontaktowej.
Masło kakaowe jest stosowane jako vehiculum dla czopków, gałek i pręcików. Ponadto jako składowa podłoży preparatów stosowanych miejscowo w dermatologii oraz w preparatach kosmetycznych. Masło kakaowe jako podłoże do czopków zostało wykorzystane pierwszy raz przez francuskiego aptekarza Baumé w 1750 roku. 

Oleum Cacao
seu Butyrum Cacao stanowi surowiec farmaceutyczny wykorzystywany w praktyce receptury aptecznej do przygotowania postaci leku.
Stosuje się głównie jako podłoże dla czopków doodbytniczych, gałek dopochwowych i pręcików docewkowych (suppositoria rectalia, globuli vaginales et cereoli).
Również jako składowa /dodatek/ do maści, kremów, emulsji do użytku zewn. (unguenta, cremores, emulsiones) i innych postaci leku.
Masło kakaowe może być łączone z innymi surowcami pomocniczymi tworząc skład podłoża, np. Paraffinum solidum et Paraffinum liquidum, Cera alba et Cera flava, Cetaeum, Ceresinum, Olea pingua, Vaselinum album, Vaselinum flavum, Cholesterolum, Acidum stearinicum, Lanolinum anhydricum etc.
Przy wytwarzaniu preparatów dermatologicznych i kosmetycznych połączenie masła kakaowego z lanoliną bezwodną jest korzystne – masło kakaowe znosi lepkość lanoliny, natomiast lanolina ułatwia jego przenikanie przezskórne.
 
Masło kakaowe wchodzi w skład:
 
-          Massa simplex ad Pilulas.
Karta charakterystyki: Oleum_Cacao.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.