nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Lanolina


Nazwa łacińska: Lanolinum
Synonimy: Lanolinum anhydricum, Lanoleinum, Adeps Lanae anhydricus, Cera Lana, Lanolina bezwodna, Lanoleina, Tłuszcz z wełny bezwodny.
Opakowanie: 100g, 250g, 500g, 1000g
Numer pozwolenia: 13861
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:   100g – kod: 5909990724802
  250g – kod: 5909990724857
  500g – kod: 5909990724864
1000g – kod: 5909990724871
Wymagania: FP VI
Opis: Żółta, mazista, lepka masa o swoistej woni.
Zastosowanie:
Lanolina bezwodna otrzymywana jest poprzez oczyszczenie i odwodnienie wełny owczej z tzw. „tłuszczopotu”. Lanolina bezwodna nie jest właściwym tłuszczem, lecz mieszaniną estrów kwasów tłuszczowych z alkoholami sterolowymi i wolnych alkoholi sterolowych: cholesterolu i izocholesterolu, alkoholu cetylowego, alkoholu alanolinowego, alkoholu cerylowego, dihydroergosterolu, kwasu palmitynowego, kwasu lanocerynowego, kwasu stearynowego, kwasu olejowego i in. Skład lanoliny bezwodnej może być zmienny, w zależności od gatunku owiec (Ovis). Jest zaliczana do grupy wosków zwierzęcych. Nazwa surowca pochodzi od łac. lano – wełna.
 
Surowiec farmaceutyczny odznacza się bardzo wysoką jakością, spełniając surowe wymagania farmakopealne. W przemyśle farmaceutycznym stosowane są również alkoholowe frakcje lanoliny.
 
Tłuszcz z wełny owczej przypomina właściwościami wydzielinę gruczołów łojowych ludzkiej skóry. Zastosowany na skórę per se wchłania się z trudem, jednak w połączeniu z olejami tłustymi, parafiną ciekłą gęstą i parafiną ciekłą rzadką (Olea pinguia, Paraffinum liquidum et Paraffinum perliquidum) lub w postaci zemulgowanej z wodą (Lanolinum hydricum) wykazuje dużą zdolność penetracji, intensywnie przenikając w głąb naskórka – ułatwiając przenikanie substancji leczniczych. Jako składowa podłoża wykazuje działanie zmiękczające i wygładzające naskórek, tworzy charakterystyczny film okluzyjny, zapobiega utracie wody.
 
Liczba wodna lanoliny wynosi ok. 200, co czyni ją cennym podłożem emulgującym znaczne ilości wody i roztworów wodnych. Stosowana jest także jako emulgator w różnorodnych postaciach leku recepturowego.
 
Lanolinum anhydricum jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej.
Jako samodzielne vehiculum surowiec jest stosowany, lecz bardzo rzadko.
Natomiast często stanowi składową podłoża dla maści bezwodnych i uwodnionych (unguenta), kremów (cremores), rzadziej past (pasta). Także wchodzi w skład mleczek – lotionów leczniczych i kosmetycznych (lotiones), emulsji w/o oraz [pomocniczo] emulsji o/w (emulsiones).
Również pomocniczo przy wytwarzaniu czopków doodbytniczych, gałek dopochwowych, pręcików docewkowych i dopochwowych (suppositoria rectalia, ovula vaginalia, bacilli urethrales et styli vaginales), np. z takimi surowcami jak: Ammonium sulfoichthyolicum, Balsamum peruvianum, Protargolum etc. oraz innych postaci leku recepturowego.
Lanolina bezwodna jest łączona z innymi surowcami, z którymi tworzy podłoża, np. Vaselinum album, Vaselinum flavum, Cholesterolum, Paraffinum liquidum, Paraffinum perliquidum et Paraffinum solidum, Ceresinum, Cera alba, Cera flava, Cetaceum, Colophonium, Adeps suillus, Oleum Rapae, Acidum stearicum etc.
 
Lanolina bezwodna jest składową preparatów galenowych i oficynalnych, np.
 
-          Unguentum simplex FP VI
-          Unguentum Molle
-          Unguentum Paraffini
-          Balsamum Mentholi compos. FP II
-          Resorbinum
-          Unguentum Ammoni sulfobituminici FP VI
-          Unguentum Jodi
-          Unguentum neapolitanum FP III
-          Unguentum Hydrargyri aminochlorati FP IV
-          Unguentum Hydrargyri oxydati flavi FP IV
-          Unguentum Bismuthi subnitrici FP III
-          Unguentum Argenti colloidalis FP II
-          Unguentum Tormentillae compos. FP VI
-          Unguentum Alumini subacetici
-          Unguentum Lanae
-          Unguentum Olei Jecoris Aselli FP VI
-          Unguentum Haemorrhoidale wg Receptarium Polonicum
-          Unguentum Balsamicum wg Receptarium Polonicum
-          Unguentum Exsiccans wg Receptarium Polonicum.
Karta charakterystyki: Lanolinum.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.