nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Wosk żółty


Nazwa łacińska: Cera flava
Synonimy: Cera apium, Wosk pszczeli, Wosk pszczeli żółty
Opakowanie: 100g, 250g, 1000g
Numer pozwolenia: IL-3944/LN
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:   100g – kod: 5909994394414
  250g – kod: 5909994394421
1000g – kod: 5909994394438
Wymagania: FP VI
Opis: Żółta lub szarożółta masa o przełamie ziarnistym, o słabym, przyjemnym zapachu miodu.  
Zastosowanie:
Wosk żółty jest uzyskiwany w wyniku stopienia pozbawionych miodu plastrów woskowych, wytwarzanych przez gruczoły odwłokowe (czyli gruczoły woskowe) pszczół miodnych – Apis mellifica.
Skład chemiczny wosku pszczelego jest zmienny i zależy od jego pochodzenia. Zawiera głównie alkohol melisowy, alkohol mirycylowy, alkohol cerylowy, alkohol lignocerynowy i inne wolne alkohole, ester melisowy kwasu palmitynowego, estry kwasu octowego, masłowego, walerianowego, węglowodory, wolne kwasy tłuszczowe (ok. 13 %), kwas melisowy, kwas cerotynowy, kwas palmitynowy, związki barwne (m.in. chryzyna), sterole. Ponadto w małych ilościach w skład wosku pszczelego wchodzą: witaminy, laktony, karotenoidy, mikroelementy (miedź, krzem, magnez, mangan, cynk etc.) i wiele innych związków.
 
Wosk pszczeli zastosowany miejscowo na skórę w odpowiednich formach farmaceutycznych wywiera działanie ochraniające (zapobiega wysychaniu skóry i oddziaływaniu czynników atmosferycznych), wygładzające naskórek i przyspieszające jego regenerację. Ponadto wywiera działanie rozmiękczające i słabe przeciwzapalne.
 
Cera flava jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej.
Stosowany jako surowiec pomocniczy: składnik podstawowy podłoża lub podstawa plastrów (emplastra), przylepców (collemplastra), jako składowa podłoża maści bezwodnych i uwodnionych - do 30 % oraz kremów – zwykle do 6 % (unguenta et cremores), mleczek kosmetycznych i leczniczych ~ 1 % - 3 % (lotiones cosmet. et medic.), woskowców ~ 15 % - 50 % (cerata), czopków (suppositoria), emulsji w/o (emulsiones), mazideł olejowych (olimenta), pomadi innych form farmaceutycznych.
 Łączony z wieloma innymi składnikami podłoża, np. z Colophonium, Oleum Olivarum, Oleum Amygdalycum dulcium, Oleum Rapae, Acidum stearinicum, Paraffinum solidum et Paraffinum liquidum, Cera Lana, Oleum Theobromatis (Butyrum Cacao), Cetaceum naturalis (Sperma Ceti) et Cetaceum artificialae etc.
 Stosowany do utwardzania zbyt rzadkich maści, np. z Methylum salicylicum, bądź do wyrównywania punktu topnienia czopków, np. z Chloralum hydratum.
 
Wosk żółty jest składnikiem preparatów galenowych i oficynalnych, m.in.:
 
-          Emplastrum Meliloti FP VI
-          Unguentum cereum FP II
-          Unguentum basilicum FP II
-          Steatinum
-          Epiderminum
-          Ceratum simplex
-          Ceratum Cetacei.
Karta charakterystyki: Cera_flava.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.