nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Wosk biały


Nazwa łacińska: Cera alba
Synonimy: Wosk pszczeli biały, Wosk pszczeli bielony
Opakowanie: 100g, 250g, 1000g
Numer pozwolenia: 13830
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:   100g – kod: 5909990712427
  250g – kod: 5909990712434
1000g – kod: 5909990712441
Wymagania: FP VI
Opis: Biała lub żółtobiała masa o przełamie ziarnistym.
Zastosowanie:
Wosk biały jest uzyskiwany przez wybielenie na słońcu wosku żółtego. W odróżnieniu od wosku żółtego nie posiada zapachu miodu, nieznacznie różniąc się składem chemicznym.
 
Właściwości i zastosowanie wosku białego jest takie same jak dla wosku żółtego > Cera flava.
 
Wosk biały stosowany jest częściej niż wosk żółty jako constituens dla preparatów leczniczych stosowanych na skórę twarzy oraz kosmetyków.
 
Jest składową preparatów farmakopealnych, m.in.:
 
-          Unguentum emoliens
-          Vaselinum hydrophylicum
-          Unguentum album
-          Unguentum leniens.
Karta charakterystyki: Cera_alba.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.