nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Kwas salicylowy


Nazwa łacińska: Acidum salicylicum
Synonimy: Acidum spiricum, Acidum o-hydroxybenzoicum, Kwas orto-hydroxybenzoesowy
Opakowanie: 25g, 50g, 100g, 250g, 1000g
Numer pozwolenia: 13862
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean: Słoik HDPE:
25 g – kod: 5909990728527
50 g – kod: 5909990728534

Pudełko HDPE:
    25 g – kod: 5909990728541
    50 g – kod: 5909990728558
  100 g – kod: 5909990728565
  250 g – kod: 5909990728572
1000 g – kod: 5909990728589

Słoik PP:
  50 g – kod: 5909990728596
100 g – kod: 5909990728602
250 g – kod: 5909990728626

Worek PE w pudełku PP:
1000 g – kod: 5909990728633

Worek PE w pojemniku PP:
1000 g – kod: 5909990728640
Wymagania: FP VI
Opis: Białe igły lub biały, krystaliczny proszek. Substancja ostrożnie ogrzewana sublimuje, jest lotna z parą wodną.
Zastosowanie:

Kwas salicylowy, czyli kwas 2-hydroksybenzoesowy został otrzymany w stanie czystym w roku 1838 przez Rafaela Piria. Jednakże już  wcześniej, bo w  1828 roku Johann Andreas Buchner (1783-1852) wprowadził do lecznictwa frakcję związków salicylowych wyizolowanych z kory wierzby (Salix alba). Stąd powstała nazwa Acidum salicylicum – gdzie tłumacząc, można przyjąć, że kwas salicylowy, to inaczej „kwas wierzbowy”.  Frakcja zawierała alkohol salicylowy i glikozydy salicylowe. Ponieważ kwas salicylowy występuje także w roślinie Spirea ulmaria – Wiązówce błotnej, nadano mu nazwę synonimową  Acidum spiricum. Początkowo, przez wiele lat otrzymywano kwas salicylowy do celów farmaceutycznych metodami naturalnymi, z kory wierzby.

Obecnie surowiec jest otrzymywany wyłącznie syntetycznie.

Początkowo, zanim wprowadzono acetylowaną pochodną kwasu salicylowego, związek stosowano doustnie jako antipyreticm, analgeticum, antirheumaticum et antiphlogisticum.

 Kwas salicylowy wykazuje wpływ przeciwgrzybiczy, przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy i przeciwpierwotniakowy, który jest spowodowany obecnością wolnej grupy fenolowej w anionie salicylowym. Działanie miejscowe jest uzależnione przede wszystkim od stężenia, w mniejszym stopniu od postaci leku; tak więc w mniejszych stężeniach 1- 10 % działa odkażająco, 10-20 % keratoplastycznie, a w stężeniach 20- 50 % keratolitycznie. Wpływ na keratolizę związek zawdzięcza własnościom redukującym, dzięki czemu hamuje poliferację naskórka. 

Dawniej w recepturze aptecznej sporządzano doustne postacie leków z Acidum salicylicum, czego zaniechano całkowicie ze względu na silne drażniące działanie na przewód pokarmowy, po wprowadzeniu do lecznictwa kwasu acetylosalicylowego i salicylanów.

Acidum salicylicum jest obecnie obok Hydrocortisonum et Urea pura najczęściej stosowanym surowcem farmaceutycznym w recepturze aptecznej.

Przede wszystkim wykonuje się tradycyjnie na podłożu wazeliny żółtej 2-20 % Unguenti Acidi salicylici (Ung. salicylatum) – maść salicylową. Sporządza się wiele maści złożonych, np. w leczeniu łuszczycy – psoriasis ; w połączeniu z Cignolinum, Pix liquida Pini, Linomag liquidum.

Maści salicylowe proste i złożone stosowane są w przewlekłych owrzodzeniach, hyperhidrodis, łupieżu i wyprysku, a także w połączeniu z dziegciami i siarką w pasożytniczych chorobach skóry. Z Acidum spiricum wykonywana jest tzw. Oliwa salicylowa (Oleum salicylici), w której rozpuszczalnikiem jest Oleum Ricini et Oleum Rapae. Powszechnie stosowany do odkażania skóry, profilaktyki zmian trądzikowych jest 2% roztwór kwasu salicylowego w rozcieńczonym etanolu (Spiritus salicylatus). Jako leki dermatologiczne wykorzystuje się alkoholowe roztwory kwasu salicylowego w połączeniu z innymi substancjami, które działają razem synergistycznie (Resorcinum, Chloramphenicolum et varia antibiotica).

Kwas salicylowy był szeroko stosowany w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych (obecnie już o wiele rzadziej) w połączeniu z zasadowym azotanem bizmutu (Magisterium Bismuthi vel Bismuthum subnitricum) i aminochlorkiem rtęciowym (Hydrargyrum aminochloratum) jako tzw. maść przeciw piegom.

Niekiedy stosowany jako środek do odkażania ran i płukania jamy ustnej, w nasyconym 0,1 % roztworze wodnym. W stężonych roztworach kolodionowych stosowany do usuwania brodawek skórnych i odcisków. Stosowane są w tym celu także pasty (np. 50 % Pastae Acidi spirici cum Emplastro Meliloti – 50 % pasta salicylowa sporządzona na maści zielonej czyli plastrze nostrzykowym). Wykonywane są równie często recepturowe zasypki i kremy salicylowe. Ponadto Acidum salicylicum wchodzi w skład (obok kwasu mlekowego) Solutio contra clavos;  także Gargarisma prophylacticum oraz jest składnikiem Unguentum Zinci salicylati czyli Pasta Lassari.

Karta charakterystyki: Acidum_salicylicum.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.