nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Kwas mlekowy


Nazwa łacińska: Acidum lacticum 88-92%
Synonimy: Acidum lacticum 88% - 92%, Acidum alfa-hydroxypropionicum, Kwas alfa-hydroksypropionowy, Kwas mleczny
Opakowanie: 100ml, 250ml, 1000ml
Numer pozwolenia: IL-3875/ChF
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:   100ml – kod: 5909994387522
  250ml – kod: 5909994387539
1000ml – kod: 5909994387553
Wymagania: FP VI
Opis: Przezroczysta, bezbarwna lub jasnożółta, higroskopijna ciecz bez zapachu lub o słabym swoistym zapachu.
Zastosowanie:

Kwas mlekowy, czyli kwas alfa-hydroksypropionowy, zwany także kwasem mlecznym został pierwszy raz odkryty w kwaśnym mleku – stąd wzięła się jego nazwa. Występuje także w kiszonkach i innych produktach. Kwas mlekowy jest  optycznie czynnym, naturalnym kwasem organicznym z długą historią zastosowań. Jest słabym środkiem zakwaszającym , słabym środkiem konserwującym, ale posiada dość rzadko spotykane silne właściwości prebiotyczne (prebiotyk) – co zostało bardzo szeroko wykorzystane w lecznictwie. Działa bakteriobójczo i przeciwgnilnie. Ciekawą jego właściwością jest silne działanie trawiące. Niszczy przedmioty metalowe silniej niż nie jeden kwas nieorganiczny (trawi nawet stal nierdzewną i kwasoodporną). Kwas mlekowy, poza zastosowaniem w lecznictwie, jest cennym surowcem wzbogacającym stosowanym w przemyśle spożywczym; odpowiednio użyty poprawia smak produktów spożywczych.

Kwas mlekowy poprawia czynność wątroby, nerek i kosmków jelitowych. Zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego, oraz  stymuluje gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju ludzkiego. Ponadto zapobiega kokcydiozie, colibakteriozie, kandydiozie i salmonellozie.

W praktyce receptury aptecznej  kwas mlekowy jest stosowany w postaci około 90 % roztworu wodnego – Acidum lacticum 88-92 %, występującego jako gęsta, syropowata ciecz.

Obecnie Acidum lacticum jest najczęściej wykorzystywany do przygotowywania roztworów do płukania pochwy ( np. 50 % solutio Acidi lactici – do przygotowywania słabszych roztworów użytkowych), jako środek przywracający właściwe wartości pH.  Z surowca wykonuje się niekiedy także recepturowe płyny do higieny intymnej, odznaczające się bardziej gęstą konsystencją.

Acidum lacticum jest powszechnie dodawany do różnego rodzaju recepturowych gałek dopochwowych (globuli vaginales) złożonych (np. z Nystatinum, Neomycinum sulfuricum, Metronidazolum), znacznie rzadziej prostych. Użycie kwasu mlekowego w gałkach dopochwowych wydaje się bardziej racjonalne niż wcześniej powszechnie stosowanego kwasu borowego czy laktozy. Acidum lacticum jest dość silnym reagentem, więc np. by uniknąć wytrącenia wolnej dietoksyaminoakrydyny należy w gałkach z rywanolem (Aethacridinum lacticum) użyć jednak laktozy (Lactosum).  Kwas mlekowy używany jest także przy wytwarzaniu wielu preparatów recepturowych i galenowych stosowanych w dermatologii, np. stężone roztwory proste i złożone – jako płyny do usuwania brodawek, a także maści na odciski. Acidum lacticum wchodzi w skład farmakopealnego Solutio contra clavos. Jest składową różnych maści, w ilości zazwyczaj kilku procent.

Kwas mlekowy jest jeszcze niekiedy stosowany w gastroenterologii jako 10 % roztwór wodny w przypadkach niedostatecznego wydzielania soku żołądkowego. Łyżeczka do herbaty 10 % roztworu kwasu mlekowego dodana do szklanki mleka, chroni je przed rozkładem, a tego rodzaju zakwaszone mleko wywiera w jelitach działanie antyseptyczne i bywa stosowane w niestrawności u dzieci. 50 % solutio Acidi lactici ma zastosowanie w stomatologii.
Acidum lacticum  stosowany jest często jako składnik w preparatach kosmetycznych. 5-20 % wodne roztwory mają działanie peelingujace. Stosowany więc jako środek eksfoliacyjny. Niekiedy wykonuje się w recepturze aptecznej kremy (np. na podłożu eucerynowym)  zawierające kwas mlekowy, witaminę E, glicerynę i niekiedy mocznik.

Karta charakterystyki: Acidum_lacticum.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.