nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Olejek terpentynowy


Nazwa łacińska: Oleum Terebinthini ab pinum pinastrum
Synonimy: Terpentyna balsamiczna, Oleum Terebinthinae balsamicum, Terebinthinae aetheroleum, Aetheroleum Terebinthinae
Opakowanie: 100g, 250g, 800g
Numer pozwolenia: 13685
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:
100g – kod: 5909990653201
250g – kod: 5909990653218
800g – kod: 5909990653225
Wymagania: Ph. Eur.
Opis:

Bezbarwna lub jasnożółtawa, ruchliwa ciecz o swoistej woni i palącym, ostrym smaku.

Zastosowanie:

Olejek terpentynowy, zwany także terpentyną balsamiczną otrzymywany jest w procesie destylacji z parą wodną terpentyny (Terebinthina communis FP III, syn. Balsamum Pini, Balsamum Terebinthinae) otrzymywanego w wyniku nacięcia pni gatunków rodzaju Pinus Tournefort Linné, zwłaszcza sosny zwyczajnej – Pinus silvestris Linné (Pinaceae), zwanej także sosną pospolitą z rodziny sosnowatych – Pinaceae Lindl., dawniej określanej także jako Abietaceae.Z sosny zwyczajnej otrzymywane są również również inne surowce farmaceutyczne, m.in. olejek sosnowy pozyskiwany w procesie destylacji z parą wodną świeżych igieł ; kalafonia – Colophonium, uzyskiwana po oczyszczeniu pozostałości z procesu wytwarzania balsamu oraz dziegieć sosnowy (maź sosnowa, smoła sosnowa) – Pix liquida Pini FP II (syn. Pix Abiefinarum, Oleum Pini empyreumaticum, Pix liquida, Resina empyreumatica, Pyroleum Pini), uzyskiwany w wyniku suchej destylacji drewna sosnowego.W skład olejku terpentynowego wchodzi głównie D- α-pinen (do 96 %), L-β-pinen, L-kamfen, karen, dipenten, terpineol, octan bornylu, limonen i wiele innych związków (w mniejszych ilościach). Olejek terpentynowy po podaniu per os w małych dawkach lub w postaci wziewań wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz wykrztuśne.Zastosowany miejscowo na skórę nieuszkodzoną drażni zakończenia czuciowe, wywołując zaczerwienienie, rozszerza naczynia włosowate (rubefaciens). Łatwo i szybko wchłania się przez skórę, ułatwiając przenikanie rozpuszczonych w nim substancji leczniczych. Dawniej stosowany wewnętrznie w ilości do kilku kropli na dobę jako expectorans.

 

Olejek terpentynowy znalazł zastosowanie pomocnicze jako zewnętrzny środek rozgrzewający, w różnego rodzaju bólach stawowo-mięśniowych, rwie kulszowej,reumatyzmie, goścu, artretyzmie, odmrożeniach.

Także jako składnik kompozycji olejkowych stosowanych w aromaterpaii, stosowany per se w postaci wziewań z gorącą parą wodną w nieżytach dróg oddechowych, chorobach przeziębieniowych i in.Również jako dodatek do niektórych leków stosowanych w dermatologii.Oleum Terebinthinae jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej. Wytwarza się postacie leku do użytku zewnętrznego (pro usu externo). Stanowi składową maści (unguenta), mazideł (linimenta), żeli (gelata), kremów (cremores), roztworów spirytusowych (solutiones spirituosae) w zakresie stężeń 2 % - 15 % (niekiedy jeszcze wyższych). Również jako składowa recepturowych kompozycji olejkowych, sztyftów donosowych i innych postaci leku magistralnego. Stosowany również w formie nieprzetworzonej (do nacierań) - per se.

Łączony często z innymi surowcami farmaceutycznymi, m.in. Camphora, Mentholum, Oleum Hyoscyami, Oleum Rapae, Oleum Eucalypti, Oleum Juniperi, Oleum Calami, Oleum Lavandulae, Oleum Tanaceti, Oleum Carvi, Oleum Thymi, Oleum Camphoratum, Oleum Sinapis, Chloroformium, Ammonium hydricum dilutum, Jodum, Acidum salicylicum, Acidum lacticum, Collodium et Collodium elasticum, Tinctura Capsici, Tinctura Arnicae, Methylium salicylicum, Spiritus Camphoratus, Spiritus Angelicae compositus, Acidum formicum, Vasogen liquidum etc. Wchodzi w skład preparatów galenowych i innych ze stałym składem, m.in.:- Linimentum Chloroformii – Terebinthinatum

 
 

Karta charakterystyki: -


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.