nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Olejek sosnowy


Nazwa łacińska: Oleum Pini silvestris
Synonimy: Olejek z igieł sosny, Oleum Pini foliorum, Pini aetheroleum, Aetheroleum Pini, Pini silvestris oleum
Opakowanie: 25ml
Numer pozwolenia: 13648
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean: 25 ml - kod: 5909990639946
Wymagania: FP III; Ph.Eur.
Opis:
Bezbarwna lub jasnożółtawa, optycznie czynna ciecz o swoistej, przyjemnej woni i ostrym smaku.
Zastosowanie:

Olejek sosnowy otrzymywany jest w wyniku destylacji z parą wodną świeżych igieł wiecznie zielonego drzewa sosny zwyczajnej – Pinus silvestris Linné, zwanej także sosną pospolitą z rodziny sosnowatych – Pinaceae Lindl., dawniej zwanej także Abietaceae. Sosna zwyczajna jest drzewem długowiecznym pospolicie rosnącym na półkuli północnej.

Z sosny zwyczajnej otrzymywane są również  jest również inne surowce farmaceutyczne – olejek terpentynowy (Oleum Terebinthinae), który jest produktem uzyskanym w wyniku destylacji z parą wodną balsamu (Balsamum Pini silvestris, syn. Terebinthina communis FP III) otrzymanego poprzez nacięcie pni drzewa ; kalafonia – Colophonium, uzyskana po oczyszczeniu pozostałości z procesu wytwarzania balsamu oraz dziegieć sosnowy (maź sosnowa, smoła sosnowa) – Pix liquida Pini (syn. Pix Abiefinarum, Oleum Pini empyreumaticum, Pix liquida, Resina empyreumatica, Pyroleum Pini), uzyskiwany w wyniku suchej destylacji drewna sosnowego.

W skład olejku z igieł sosny zwyczajnej wchodzą: α-pinen, L-limonen, DL-limonen, kadinen, octan bornylu, aldehyd kuminowy, aldehyd anyżowy,  substancje żywicowe i (w mniejszych ilościach) wiele innych składników.

Olejek sosnowy podany per os w niewielkich ilościach pobudza czynność wydzielniczą górnych dróg oddechowych, ułatwiając usuwanie zalegającej wydzielny. Wykazuje działanie wykrztuśne. Posiada właćciwości przeciwbakteryjne oraz spazmolityczne.

Zastosowany zewnętrznie per se działa silnie drażniąco, a w rozcieńczeniu rozgrzewająco, wywołując przekrwienie (rubefaciens) – dzięki czemu poprawia obwodowe krążenie krwi.

Stosowany w postaci wziewań z gorącą parą wodną lub w postaci rozpylonej w powietrzu (często w połączeniu z olejkiem eukaliptusowym) w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i oskrzeli, chorobach przeziębieniowych. Posiada także działanie uodparniające oraz pobudzające ośrodkowy układ nerwowy. Dawniej stosowany wewnętrznie w ilości do kilku kropli na dobę jako expectorans.

Miejscowo stosowany na skórę w postaci przetworzonej w bólach reumatycznych i goścowych, bólach pourazowych, bólach stawowo-mięśniowych, rwie kulszowej, artretyzmie oraz w odmrożeniach. Ponadto także jako dodatek do kąpieli w balneoterapii (2 łyżki stołowe – ok. 30 ml olejku na ½ wanny – ok 60 litrów ciepłej wody) oraz w aromaterapii.

Oleum Pini silvestris jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej. Wytwarza się postacie leku do użytku zewnętrznego (pro usu externo). Dodatek do maści (unguenta), mazideł (linimenta), żeli (gelata), roztworów spirytusowych (solutiones spirituosae) w zakresie stężeń 0,5 % - 5 %. Również jako składowa recepturowych kompozycji olejkowych, sztyftów donosowych i innych, rzadziej wykonywanych postaci leku.

Często łączony z innymi surowcami, m.in. Oleum Eucalypti, Methylum salicylicum, Mentholum, Thymolum, Oleum Juniperi, Oleum Menthae piperitae,  Oleum Cinnamoni, Oleum Sinapis, Oleum Tanaceti, Oleum Calami, Spiritus Angelicae compositus, Camphora, Spiritus Formicicus, Acidum aceticum dilutum, Spiritus Saponis kalini, Acidum formicicum, Ammonium hydricum solutum, Chloroformium, Aether sulfuricus, Tinctura Capsici, Tinctura Veratri, Tinctura Arnicae, Oleum Hyoscyami, Oleum Terebinthinae, Oleum Thymi, Oleum Carvi etc.

Karta charakterystyki: -


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.