nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Olejek lawendowy


Nazwa łacińska: Oleum Lavandulae
Synonimy: Lavandulae aetheroleum , Aetheroleum Lavandulae
Opakowanie: 25ml
Numer pozwolenia: IL-3941/LN
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean: 25ml – kod: 5909994394124

Wymagania: FP V
Opis: Bezbarwna lub słabożółtawa, ruchliwa ciecz o swoistym, dość mocnym zapachu i ostrym gorzkawym smaku.
Zastosowanie:
Olejek lawendowy jest otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną świeżych kwiatów lawendy lekarskiej oraz innych gatunkówlawendy (Lavandula officinalis = Lavandula augustifolia = Lavandula angustifolia vel Lavandula vera, Lavandula spica) z rodziny wargowych – Labiatae.
Zawartość olejku eterycznego w kwiatach lawendy wynosi ok. 1,5 % -1,8 %.
Kwiaty lawendy (Flos Lavandulae), z których pochodzi olejek eteryczny przeznaczony do celów farmaceutycznych pochodzą z upraw.
 
Głównym składnikiem olejku lawendowego jest octan linalilu [30 % - 60 %], linalol (czyli 3,7-dimetyl-1,6-oktadien-3-ol) [10 % -30 %], geraniol (czyli trans-3,7-dimetylo-2,6-oktadien-l-ol), nerol (czyli cis-3,7-dimetyl-2,6-oktadien-1-ol), borneol (czyli endo-1.7.7-trimetyl-bicyklo[2.2.1]heptan-2-ol), β-ocymen oraz alkohol amylowy i inne związki.
Poza lecznictwem stosowany szeroko w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym oraz spożywczym.
 
Olejek lawendowy podany per os wywiera działanie żółciopędne (cholagogum), przeciwskurczowe (antispasmodicum) oraz słabe uspokajające (antinervinum). W większych dawkach powoduje odurzenie.
Obecnie dość rzadko stosowany wewnętrznie (do 5 kropli dziennie) jako carminativum, spasmoanalgeticum et sedativum. Częściej wykorzystuje się natomiast kwiat lawendy – Flos Lavandulae, głównie w mieszankach ziołowych (species), w takich schorzeniach jak: wzdęcia, nadmierna fermentacja, kolka jelitowa etc.
 
Olejek lawendowy zastosowany miejscowo na skórę i błony śluzowe wywiera działanie rozgrzewające (rubefaciens), drażniące (derivantia), odkażające (antiseptica), odwaniające (desodorantia) oraz słabe znieczulające (anaesthetica localia).
Stosowany zewnętrznie w postaci specyfików, rzadko w formie nieprzetworzonej. Wskazaniem do stosowania preparatów z olejkiem lawendowym są bóle mięśniowe, nerwobóle, reumatyzm, artretyzm, stłuczenia. Także pomocniczo w łuszczycy i trądziku. Również stosowany w preparatach odstraszających owady, m.in. mole.
 
Ponadto olejek lawendowy jest stosowany w praktyce farmaceutycznej jako corrigens dla wielu postaci leków i preparatów kosmetycznych (kompozycja zapachowa) oraz w aromaterapii.
 
Oleum Lavandulae jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów farmaceutycznych w zakresie receptury aptecznej.
Wytwarza się głównie preparaty do użytku zewnętrznego (ad usum externum): roztwory alkoholowe (solutiones spirituosae) w stężeniu do 0,25 % - 10 %. Także jako dodatek do maści (unguenta), kremów (cremores), mazideł (linimenta) oraz żeli (gelata).
Również sporządza się kompozycje olejkowe przeznaczone do inhalacji.
Olejek lawendowy jest łączony z innymi surowcami, np. Oleum Caryophylli, Oleum Citri, Oleum Cinnamoni, Oleum Menthae piperitae, Sapo kalinus etc. 
 
Wchodzi w skład preparatów galenowych, m.in.
 
-          Spiritus Saponis kalini FP VI
-          Spiritus Lavandulae FP III
-    Unguentum leniens (syn. Unguentum refrigerans, Unguentum emoliens) FP VI
Karta charakterystyki: Oleum_Lavandulae.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.