nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Woda wapienna, Woda wapniowa


Nazwa łacińska: Aqua Calcis
Synonimy: Aqua Calcariae, Solutio Calcii hydroxydi, Solutio Calcii hydroxydati, Liquor Calcii hydroxydati, Calcaria caustica soluta
Opakowanie: 100g, 250g, 1000g
Numer pozwolenia: 13856
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:  100 g – kod: 5909990720675
 250 g – kod: 5909990720682
1000g – kod: 5909990720699
Wymagania: FP IV
Opis: Płyn
Zastosowanie:

Woda wapienna, zwana także wodą wapniową jest nasyconym roztworem (ok. 0,17 %) wodorotlenku wapniowego.

Początkowo, w XIX wieku otrzymywano ją inaczej niż obecnie, bowiem poprzez zalanie 30 cz. wody destylowanej 1 cz. świeżo palonego „wapienia czystego”. 

Woda wapienna wykazuje działanie właściwe dla soli wapniowych: alkalizujące,  antyseptyczne, przeciwwysiękowe, słabe przeciwzapalne, ściągające i wysuszające. Hamuje silnie wydzielanie sebum, korzystna w miejscowym leczeniu trądziku (acne), zwłaszcza odmiany trądziku różowatego (acne rosacea) oraz wypryskach skórnych.

Woda wapienna była powszechnie (obecnie rzadko) stosowana doustnie, jako antidiarrhoicum, głównie w praktyce pediatrycznej, a także niekiedy w nieżytach przewodu pokarmowego. Dawniej stosowano preparat także jako płukankę do jamy ustnej i gardła, przy stanach zapalnych, oraz jako środek likwidujący „zgagę”- uczucia pieczenia przełyku. Jednak z tych wskazań woda wapienna została wyparta bardziej praktycznymi lekami, głównie z grypy terapeutycznej antacidum.

Nadal woda wapienna jest stosowana miejscowo w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, owrzodzeniach itp. Niekiedy stosowana doodbytniczo, jako lewatywa (enema) w stanach zapalnych jelita grubego.

Aqua Calcariae jest powszechnie stosowanym surowcem farmaceutycznym w praktyce receptury aptecznej. Często wchodzi w skład recepturowych roztworów złożonych do użytku zewnętrznego, przeważnie jako rozpuszczalnik.  Stanowi także składową papek, emulsji, mazideł oraz czasami maści emulsyjnych (jako faza wodna). W postaciach leku do użytku zewnętrznego (ad usum externum) stanowi vehiculum. Wykorzystywana również w recepturach preparatów kosmetyczno-leczniczych. Przyrządza się także roztwory, mieszanki do użytku wewnętrznego (ad usum internum). Może być traktowana jako preparat galenowy, gdzie stosowana jest per se; zewnętrznie w formie przymoczek, przemywań i okładów, oraz wewnętrznie; rozcieńczona wodą lub mlekiem (przeważnie w stosunku 1:4).

Aqua Calcariae jest składnikiem różnych innych leków recepturowych, oficynalnych, ze stałym składem; np. z Receptarium Polonicum - zbioru recept dla lekarzy i aptekarzy:  Aqua Kummerfeld czy Linimentum Calcareum – słynnego niegdyś mazidła – pierwszej pomocy w oparzeniach, które zawiera także olej lniany (Oleum Lini). 

Karta charakterystyki: Aqua_calcis.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.