nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Skrobia pszeniczna, Skrobia pszenna


Nazwa łacińska: Amylum Tritici
Synonimy:
Opakowanie: 250g, 1000g
Numer pozwolenia: IL-3651/LN (Caelo)
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:   250g – kod: 5909994365117
1000g – kod: 5909994365124
Wymagania: FP VI
Opis: Biały, matowy proszek, nierozpuszczalny w wodzie i w etanolu.
Zastosowanie:

Skrobia pszeniczna, zwana także skrobią pszenną otrzymywana jest z bielma ziarniaków odpowiednich gatunków pszenicy (Triticum vulgare).

W potocznym twierdzeniu niestety, niekiedy skrobia  pszeniczna jest nazywana niepoprawnie „mąką pszenną”, co jest niedopuszczalne, bowiem dla surowca farmaceutycznego Tritici amylum Farmakopea Polska VI stawia bardzo wysokie wymagania, co sprawia możliwość używania skrobi pszenicznej do sporządzania leków o bardzo dużej czystości mikrobiologicznej (np. jałowe zasypki przy ropiejących owrzodzeniach.). Jest wykorzystywana w większości różnych procesów technologicznych przemysłu farmaceutycznego.

Skrobia pszeniczna wykazuje działanie adsorbujące, osłaniające, powlekające i wysuszające. Zastosowana zewnętrznie per se lub w kompozycji z innymi surowcami farm. działa łagodząco w stanach zapalnych, wysiękowych skóry, zapobiega pękaniu skóry. Podana doustnie w przetworach recepturowych, działa osłaniająco w nieżycie przewodu pokarmowego. Skrobia pszeniczna działa ogólnie jako emoliens, w postaci kleiku działa rozmiękczająco na naskórek.

Amylum Tritici w recepturze aptecznej jest najczęściej wykorzystywany jako surowiec pomocniczy. Wchodzi w skład recepturowych papek – zawiesin do użytku zewnętrznego (suspensio pro usu externo), zasypek, pudrów (cutipulveres) – niekiedy o bardzo złożonym składzie, zawierające także np. antibiotica, sulfonamida,  Acidum boricum, Rhizoma Iridis, Ichthyolum, Sulfur sublimatum, Hydrocortisonum, Prednisolonum, Alumen, Tanninum, Cinnabaris, Zincum oxydatum i in. Surowiec wchodzi także w skład recepturowych maści i past (unguenta et pasta).

Substancja jest stosowana (rzadko) jako składnik wypełniający, zapobiegający wilgotnieniu w proszkach dzielonych, oraz w postaci prostego lub złożonego kleiku i galaretki (mucilago  et gelatina).

Ponadto Amylum Tritici jest składową preparatów galenowych np. Zinci oxydi pasta FP VI.   

Karta charakterystyki: -


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.