nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Kwas cytrynowy jednowodny


Nazwa łacińska: Acidum citricum monohydricum
Synonimy: Acidum citricum, Sal essentiale Citri, Acidum limoniacum
Opakowanie: 100g, 1000g
Numer pozwolenia: IL-3864/ChF
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:   100g – kod: 5909994386419
1000g – kod: 5909994386426
Wymagania: FP VI
Opis: Bezbarwne, przezroczyste kryształy lub biały, krystaliczny proszek, wietrzejący na powietrzu
Zastosowanie:

Kwas cytrynowy czyli kwas 2-hydroksy-1,2,3-trikarboksylowy (hydroksykwas trikarboksylowy), zwany także solą cytrusową (Sal essentiale Citri) jest związkiem bardzo często występującym w świecie roślinnym, zarówno sam, jak i w postaci soli. Zawarty w wielu owocach, zwłaszcza z rodziny cytrusowych (np. w owocu cytryny w ilości ok. 8 % w przeliczeniu na suchą substancję). Ponadto kwas cytrynowy występuje w małych ilościach w większości wszystkich organizmów żywych.

Do celów farmaceutycznych niekiedy otrzymywany z owoców cytryn (Acidum citricum naturalis), jednak na większą skalę przez fermentację dwucukru za pomocą kultur pleśni Aspergillus niger.

Kwas cytrynowy wykazuje działanie przeciwutleniające, tworzy kompleksy ze śladami metali ciężkich i alkaloidami które często przyspieszają reakcję samoutleniania (co może być wykorzystywane jako antidotum w zatruciach alkaloidami). Związek ułatwia resorpcję jonów wapniowych w jelitach. Działa także chłodząco i gasi pragnienie; w czym jest zbliżony do kwasu winowego.

Surowiec ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, głównie jako regulator kwasowości oraz jako pewien rodzaj środka konsewującego.

W recepturze aptecznej dawniej sporządzano 1% solutio Acidi citrici, który często stosowano zewnętrznie w oparzeniach ługami, lecz obfite płukanie wodą miejsc oparzonych zasadami uznano wraz z upływem czasu za bardziej właściwe, więc zrezygnowano z tej formy zastosowania kwasu cytrynowego.

Kwas cytrynowy bywa czasem stosowany w kilkuprocentowych roztworach wodnych, bądź w postaci kropli złożonych (np. z  Tinctura Aurantii amara) lub mieszankach (np. z  Pepsinum) jako środek pobudzający apetyt w bezsoczności lub małosoczności żołądka, a także w zaburzeniach trawienia. Niekiedy (obecnie już bardzo rzadko) wykorzystuje się w praktyce pediatrycznej działanie przeciwwymiotne (antiemeticum) kwasu cytrynowego podawanego w 3-5 % roztworze doustnym (Solutio pro usu interno).

Współcześnie w recepturze aptecznej Acidum citricum jest wykorzystywany częściej jako substancja pomocnicza niż jako substancja czynna lecznicza. Stosuje się do sporządzania napojów chłodzących (np. znany „Potio citrica purgans” - napój cytrynowy), proszków do sporządzania postaci leków typu effervescens. Jest także składową leków do użytku zewnętrznego stosowanych w lecznictwie dermatologicznym (Solutiones, unguenta). Acidum citricum wchodzi w skład roztworu Scholla (Liquor Scholli) – który zawiera także cytrynian sodu. Roztwowy stężone (m.in. 40%) stosuje się w stomatologii.

Karta charakterystyki: Acidum_citricum.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.