nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Kwas borowy


Nazwa łacińska: Acidum boricum
Synonimy: Acidum boracicum, Sal sedativum Hombergi, Kwas borny, kwas orto-borowy
Opakowanie: 100g, 250g, 500g, 1000g
Numer pozwolenia: 8746 (prolab)
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean:   100g – kod: 5909994343412
  250g – kod: 5909994343429
  500g – kod: 5909994343436
1000g – kod: 5909994343443
Wymagania: FP VI
Opis: Bezbarwne, łuskowate, tłustawe w dotyku kryształy lub biały proszek
Zastosowanie:

Kwas borny, zwany także kwasem borowym lub ortoborowym został pierwszy raz odkryty – uzyskany z boraksu w roku 1702 przez niemieckiego chemika i prawnika Wilhelma Homberga. Nadano mu charakterystyczne, całkowicie nieadekwatne w stosunku do jego obecnego zastosowania w lecznictwie nazwy synonimowe Sal sedativum Hombergi et Sal vitrioli narcoticum. Kwas borny w przyrodzie występuje w niewielkich ilościach, częściej jako sole w postaci minerałów (np. boraks, kernit, boracyt, kolemanit, aszaryt i in.)

Kwas borowy jest bardzo słabym kwasem, (nawet jego nasycony 4 % roztwór wodny nie zabarwia papierka lakmusowego!). Dawniej używano go jako środka konserwującego żywność, jednak zaprzestano jego dodawania do produktów spożywczych, gdy zorientowano się, że zdaje się działać szkodliwie na organizm ludzki. Związek ten jest silną trucizną protoplazmatyczną. Ze względu na dobrą tolerancję miejscową i brak działania drażniącego jest powszechnie uważany za nietoksyczny. Tymczasem łatwo ulega wchłonięciu z błon śluzowych i pozbawionej warstwy naskórka skóry. Kumuluje się w ustroju, działając szkodliwie, zwłaszcza podkreślana jest jego nefrotoksyczność. Kwas borowy jest więc środkiem ogólnie toksycznym. W okresie międzywojennym kwas borowy był składnikiem proszku Wincenta (Pulvis Vincenti), który stosowano do leczenia ran, opryszczki, wyprysków i wrzodów skórnych. 

Wykazuje słabe działanie bakteriostatyczne (becteriostaticum), przeciwzapalne (antiphlogisticum), ściągające (adstringens). Roztwory kwasu borowego działają dodatkowo wysuszająco, słabo mogą pobudzać ziarninowanie ran. Niewielkie korzyści terapeutyczne, znaczna toksyczność i dostępność wielu innych środków o podobnym działaniu uzasadniają brak celowości stosowania kwasu borowego, gdzie mimo tego jest nadal powszechnie używany. Działanie lecznicze kwasu borowego jest oparte raczej na tradycji niż klinicznych dowodach.

Mimo swoich niekorzystnych ubocznych działań, przy niewielkich  właściwościach terapeutycznych Acidum boricum jest nadal bardzo często przepisywany w preparatach recepturowych i galenowych przygotowywanych przez apteki. Popularny w recepturze szpitalnej.

Najczęściej stosowanym preparatem jest 3 % solutio Acidi borici – do przemywania zakażonych ran, skóry, otarć na skórka i błon śluzowych, oparzeniach, niekiedy jeszcze 1- 3 % roztwory do płukania gardła w stanach zapalnych. Roztwór jałowy wykorzystywany jest także do przepłukiwania gałki ocznej w stanie zapalnym spojówek (także w buforze boranowym, razem z Natrium tetraboricum) oraz jako krople do oczu.  Stosuje się także roztwory wodne w ginekologii (irygacje). Acidum boricum jest często stosowany w postaci farmakopealnej maści bornej (Unguentum Acidi borici) w tych samych wskazaniach jak dla roztworu, ponadto maść stosowana jest pomocniczo w różnych dermatozach, np. rumieniu guzowatym Erythema nodosum) W recepturze aptecznej są wykonywane także częściej stosowane od samej maści bornej – maści złożone. Można także sporządzać 1 – 2 % unguenta ophtalmicae. Podstawą fazy wodnej różnorodnych maści emulsyjnych jest w przeważającej części przepisów 3 % sol. Acidi borici. Niekiedy wykonuje się kilkuprocentowe zasypki (cutipulveres), np. jako składowa leku recepturowego stosowanego przy nadmiernej potliwości stóp. Surowiec wykorzystywany jest także jako adiuvans w innych lekach do użytku zewnętrznego (pro usu externo), np. roztworów przeciwgrzybiczych.

Acidum boricum jest składową preparatów galenowych i oficynalnych (np. Pulvis pro irrigatione).

Karta charakterystyki: Acidum_boricum.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.