nazwa produktu:

polska       łacińska


szukaj w kategorii:


Strona główna

Kwas benzoesowy


Nazwa łacińska: Acidum benzoicum
Synonimy: Flores Benzoes, Kwiat benzoesu, Kwas będźwinowy, Kwas fenylomrówkowy, Kwas benzenomonokarboksylowy
Opakowanie: 100g, 250g
Numer pozwolenia: IL-3865/ChF
PKWiU: 21.20
Stawka Vat: 8%
Kod Ean: 100 g - kod: 5909994386518
250 g - kod: 5909994386525
Wymagania: FP VI
Opis:

Bezbarwne, błyszczące, łuskowate płatki lub biały krystaliczny proszek. Surowiec posiada charakterystyczną, nieprzyjemną woń.

Zastosowanie:

Kwas benzoesowy, zwany także kwasem będźwinowym lub kwiatem benzoesu jest najprostszym organicznym, aromatycznym kwasem karboksylowym. Naturalną metodą pozyskiwania tego surowca jest sublimacja z żywicy drzewa styrakowca - Styrax benzoin.  Kwas benzoesowy jest umiarkowanym środkiem zakwaszającym, natomiast silnym środkiem konserwującym dzięki hamowaniu rozwoju bakterii, grzybów i pierwotniaków. Do celów farmaceutycznych surowiec otrzymywany jest syntetycznie. Związek znajduje poza farmacją bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym (środek konserwujący) i chemicznym (substancja wyjściowa do dalszych syntez).

W postaciach leku recepturowego kwiat benzoesu dawniej był wykorzystywany jako składowa złożonych syropów o działaniu wykrztuśnym, pobudzających czynności sekrecyjne układu oddechowego i pokarmowego, także w mieszankach o działaniu odkażającym drogi moczowe. Jednak ze względu na drażniące działanie przewodu pokarmowego obecnie nie wykorzystywany leczniczo doustnie, a jedynie jako środek konserwujący doustne postacie leków, w tym recepturowych i galenowych. W stosowaniu wewnętrznym prawie całkowicie zastąpiony mniej drażniącą solą sodową.

Współcześnie Acidum benzoicum ma nadal szerokie zastosowanie w praktyce receptury aptecznej, przede wszystkim w postaciach leków do użytku zewnętrznego (pro usu externo).  Stosowany miejscowo wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwropne, przeciwgnilne, niszczące roztocza, przeciwgrzybicze i keratolityczne (co wykorzystuje się w dermatologii). Stosowany na skórę zmiękcza zrogowaciały naskórek i ułatwia jego usunięcie. Surowiec jest przepisywany w następujących postaciach leku (głównie jako preparaty złożone, o wiele rzadziej natomiast jako preparaty proste): maści 2 % -10 % (unguenta), pasty 2 % - 10 % (pasta), słabe roztwory wodne 0,1-1 % (solutiones aquosae), płukanki do jamy ustnej i gardła (collutoria), czasami jako składowa zasypek do użytku zewnętrznego (cutipulveres = pulveres pro usu externo), oraz (bardzo rzadko) zawiesiny do użytku zewnętrznego i mazidła (suspensio pro usu externo et linimenta).

Ponadto kwas będźwinowy wchodzi w skład farmakopealnych preparatów galenowych (np. Gargarisma prophylacticum FP VI) oraz leków oficynalnych ze stałym składem (np. Unguentum Whitfieldi – Maści Witfielda, wprowadzonej do lecznictwa w 1907 r.,  do dzisiaj szeroko stosowanej w dermatologii jako skuteczny lek przeciwgrzybiczy).
Poza zastosowaniem leczniczym, w recepturze aptecznej wykorzystuje się surowiec do konserwacji leków przeznaczonych do użytku zewnętrznego, w znacznie mniejszych stężeniach.

Karta charakterystyki: Acidum_benzoicum.pdf


« powrót


Realizacja freshweb.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. "Pharma-Cosmetic" K. M. Adamowicz s.j. Kraków 2011.